Raud, metall

Raud, metall (mdEM kshni).

Raual usuti olevat erilisi kaitsvaid omadusi, seetõttu tehti metallist relvi, tööriistu, aga ka ehteid. Mõnedesse metallehetesse on kätketud sügav mütoloogiline sümboolika, mis rõhutab inimese ja jumalate seoseid. Raud sümboliseerib mees-alget.

Müütides ronivad kangelased mööda raudketti taevasse või laskuvad maa peale või maa-alusesse riiki. *T'usht'a sünnib rauast kandadega, tema põlvede ümber on traat ning käes on tal metallist sau, millega ta merd lahutab. Tema abilisel, oomenlinnul varesel, on raudvõti. Nishkepazi seitsme taeva taguse elamu ümber on raudaed, millest keegi ei saa üle vaadata.

Itkudes ja muinasjuttudes kujutatakse surma terava raudvikatiga vana naise või mehena, kes teatab oma ohvrile ette, et hakkab tema sooni lõikama verega täidetud vaskkannus kaasa toodud mõõgaga (mdEM tor).

Säravad metallist ehted kehastavad valgust ja headust. Ehete hulgas domineerisid metallist mdM ten'kat, mis meenutasid raha või suurte kalade soomust - neid nimetati ka mdM kujen' pr'at 'mao pead'. Naiste ja neiude puusaehteid täiendasid raudnööbid ja kellukesed (uskumuse järgi peletasid need oma helinaga eemale kurje jõude). Metallist valmistasid ersalased ka naise peakatte külge kinnitatavaid ümmargusi päikesekujulisi kõrvaehteid pil'kst või piläpr'ät (mdM pilä 'kõrv', pr'ä 'pea, ots') ning mokshad käevõrusid mdM kät'ks.

Nõiduse ja kaetamise vastu on nii moksha kui ka ersa pulmades kasutatud metallesemeid: noorpaari riiete külge kinnitati murtud silmaga nõelu; majaukse kohale torgati nuga. Isamees (mdEM toron' kandi) kandis vööl suurt nuga, millega ta peletas pulmavankri ümber riste tehes kurjuse noorpaarist eemale. Ersalaste isamees kasutas selleks mõõka. Ersa pulmas paluti Nishkepazi, et ta ümbritseks noorpaari raudaia või ringiga.

Surnu kodust väljaviimise järel pannakse tänapäevalgi kirves lautsi alla, et surm ei tuleks tagasi uue ohvri järele. Surnu kodust eemalehoidmiseks pandi ukse juurde nuga.

Mõnes kohas tegid mordvalased epideemia ajal raudadraga vao ümber küla (*Raske palvus). Teelt leitud raudkiil pandi põue, et pea ringi ei käiks.

Raudlabidat ja metallrõngaid kasutati ennustamisel. Noa laualt mahakukkumine ennustas meeskülalise tulekut.

Jevsevjev, M. E. Mordovskaja svadba. Izbrannyje trudy. T. 5. Saransk 1966;
Maskajev, A. I. Mordovskaja narodnaja epitsheskaja pesnja. Saransk 1964.